Home Zo života eparchie O Sedembolestnej na mariologickej konferencii v Bratislave

O Sedembolestnej na mariologickej konferencii v Bratislave

by Stano Gabor
0 comment

DSC_2871Deň po sviatku Sedembolestnej Panny Márie, v utorok 16. septembra sa na pôde gréckoktolíckeho eparchiálneho úradu v Bratislave koná interdisciplinárna vedecká konferencia pod názvom Bohorodička v kultúrnych dejinách Slovenska. Konferenciu organizuje bratislavská eparchia v spolupráci so Slavistickým ústavom Jána Stanislava Slovenskej akadémie vied (SAV) v rámci Roku Sedembolestnej, ktorý si tento rok pripomíname.

Konferencia sa koná pod záštitou vladyku Petra Rusnáka, bratislavského eparchu, ktorý konferenciu otvoril. V duchu slov sv. Augustína zdôraznil, že Cirkvi nikde nechýbala krv mučeníkov i múdrosť učencov. „A keďže nikto nie je odborníkom vo všetkých oblastiach, je krásne, že môžeme spolupracovať a spoliehať sa na spoluprácu ľudí, ktorí sú v istých oblastiach cirkevného života erudovanými odborníkmi.“ Podľa biskupa Rusnáka preto táto vedecká konferencia môže poslúžiť pre obohatenie našej viery i náboženskej erudície. Eparcha tiež pripomenul včerajšiu národnú púť v Šaštíne, ktorá bola vrcholom Roku Sedembolestnej.

DSC_2883
Konferencia je rozdelená do štyroch blokov, dva doobeda, a dva poobede. Prvý blok otvoril historik prof. Róbert Letz z Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského, ktorý sa vo svojej prednáške venoval dejinám úcty k Sedembolestnej Panne Márii ako patrónke Slovenska a Slovákov. Ako zdôraznil, úcta k Sedembolestnej sa v Uhorsku a na Slovensku šírila už od stredoveku, ako súčasť silnej mariánskej úcty. V Uhorsku ju šírili hlavne rehole, rád servitov, na Slovensku hlavne františkáni a tiež jezuiti.

Prof. Peter Zubko zo Slavistického ústavu Jána Stanislava SAV sa vo svojom príspevku venoval téme mariánskych sviatkov latinskej cirkvi s prihliadnutím na územie Uhorska. Historik Mons. Jozef Krištof, ktorý pôsobí na Vatikánskom štátnom sekretariáte, vo svojom príspevku predstavil mariánske patrocíniá v Košickej arcidiecéze s osobitným zreteľom na patrocínium Sedembolestnej/Bolestnej Panny Márie. Ako zdôraznil najrozšírenejšie mariánske patrocínium je Nanebovzatie Panny Márie.

V ďalších blokoch odznejú referáty, ktoré sa budú venovať teologickému obrazu Sedembolestnej Panny Márie, mariánskemu kultu a úcte k trpiacej Bohorodičke v Gréckokatolíckej cirkvi v karpatskom prostredí v mukačevskej a prešovskej eparchii, ale aj mariánskej úcte u gréckokatolíckych Slovákov v Kanade.

Účastníci majú možnosť diskutovať o prednesených témach. Konferencia trvá celý deň a vyvrcholí podvečer o 17:00, a to sv. liturgiou v katedrálnom chráme Povýšenia svätého Kríža v Bratislave, ktorej bude predsedať o. Vladimír Skyba, generálny vikár, koncelebrujú kňazi eparchie, ktorí sa zišli na kňazský deň..

Stanislav Gábor

You may also like

Kontakt

Gréckokatolícky eparchiálny úrad 

@2022 – Gréckokatolícka eparchia Bratislava