Home Východní svätci Svätá mučenica Juliána. Svätí mučeníci z Nikomédie, spoločníci mučenice Juliány.

Svätá mučenica Juliána. Svätí mučeníci z Nikomédie, spoločníci mučenice Juliány.

by admin
0 comment

21. 12. Svätá mučenica Juliána

Jej meno má latinský pôvod a znamená „z pokolenia Juliánov“.

Panna a mučenica z Nikomédie bola podľa legendárneho životopisu popravená za vlády cisára Maximina Daia. Jej relikvie vraj priniesla Sefonia, alebo Sofia zo senátorského rodu, do juhotalianskeho regiónu Kampánia.

Podľa svedectva Hieronymovho martyrológia si svätú Juliánu od šiesteho storočia uctievali v juhotalianskom meste Kúmy. Lokálna úcta v meste sa zakrátko rozšírila aj do neďalekého Neapola,  kde jej zasvätili viacero chrámov.

V roku 1207 preniesli relikvie z mesta Kúmy do Neapola.

Vyobrazenie svätej Juliány sa nachádza na freske zo začiatku deviateho storočia v Januáriových katakombách.

 

Svätí mučeníci z Nikomédie, spoločníci mučenice Juliány.

Gréckokatolícka cirkev dnes pamätá aj na spoločníkov svätej Juliány v utrpení, mučeníkov z Nikomédie. Ako uvádza životopisná legenda, v časoch cisára Maximiána žil v Nikomédii senátor, ktorý sa podľa gréckych synaxárov a Simeona Metafrasta volal Eleusius, podľa Rímskeho martyrológia Evilasius. Ten sa zasnúbil s bohatou a vznešenou pannou Juliánou, ktorej otec Africanus bol pohanom, no ona spolu s matkou tajnou kresťankou. Vraj mala v čase zásnub iba 9 rokov, takže vtedy už prefekt Eleusius musel na Juliánu čakať. Keď snúbenec naliehal na vydaj, Juliána mu dala podmienku, aby sa stal kresťanom.

Nahnevaný snúbenec ju zdvorilo presviedčal, no po neúspechu pristúpil k mučeniu. Keď Juliánu sťali, popravili s ňou pre vieru v Krista aj ďalších mužov a ženy. Západná cirkev spomína 120 až 130 mučeníkov, grécke miney zasa 500 mužov a 130 žien.

Spolu so svätou Juliánou zomreli v Nikomédii v roku 304.

 

Vysielané Rádiom Lumen
Podľa LThK, VHL spracoval Ján Sabol

You may also like

Leave a Comment

Kontakt

Gréckokatolícky eparchiálny úrad 

@2022 – Gréckokatolícka eparchia Bratislava