Home Zo života Cirkvi Vrcholí príprava púte slovenských a českých hnutí k hrobu svätého Cyrila

Vrcholí príprava púte slovenských a českých hnutí k hrobu svätého Cyrila

by Stano Gabor
0 comment

altBratislava 6. februára (TK KBS) V týchto dňoch vrcholí príprava slovenských a českých hnutí k hrobu svätého Cyrila v Ríme. Spoločnú púť pripravujú pri príležitosti sviatku 14. februára Rada KBS pre laické apoštolské hnutia, Fórum kresťanských inštitúcií a Rada pro laiky Českej biskupskej konferencie (od 10. do 17. februára 2014).

Pre Slovákov ide už o piaty ročník púte hnutí a združení do Večného mesta k hrobu spolupatróna Európy. Púť sa nesie v znamení vďačnosti za dar viery a v rovine budovania spoločenstva laikov zo Slovenska medzi sebou navzájom, ako aj s partnermi z Českej republiky. Rozhodnutie spoločne putovať do Ríma padlo na jesennom zasadaní Slovenskej a Českej biskupskej konferencii. Slovenskú púť vedie predseda Rady Konferencie biskupov Slovenska pre laické a apoštolské hnutia Mons. Peter Rusnák, bratislavský eparcha a tajomník Jozef Konc.

Vzhľadom na to, že súčasne bude v čase púte prebiehať návšteva českých a moravských biskupov ad limina apostolorum v Ríme, každý deň bude slávená svätá omša za účasti všetkých prítomných biskupov v hlavných rímskych bazilikách. Prvé sa začne symbolicky v Bazilike sv. Petra, priamo v krypte pri hrobe sv. Petra v utorok 11. februára 2014 o 17:00 h. Predsedať jej bude kardinál Dominik Duka.

Súčasťou púte bude aj účasť na pravidelnej audiencii Svätého Otca. Očakáva sa, že pri tejto príležitosti biskupi Čiech a Moravy predstavia pápežovi Františkovi svätováclavské korunky Staroboleslavského Paládia země české a požiadajú ho, aby pri tejto mimoriadnej príležitosti tieto korunky požehnal.

K púti patrí aj stretnutie na veľvyslanectve SR pri Svätej stolici, kde sa pútnici stretnú s veľvyslancom SR vo Vatikáne Petrom Sopkom, ale aj s významnými slovenskými osobnosťami, ktoré pôsobia v Ríme a vo Vatikáne. Štvrtok 13. február 2014 sa bude niesť v duchu laického apoštolátu. Predpoludním sa pútnici stretnú s predsedom Pápežskej rady pre laikov kardinálom Stanislawom Rylkom, popoludní sa zúčastnia na svätej omši v Bazilike Santa Maria Maggiore. Jej hlavným celebrantom bude plzeňský biskup František Radkovský, poverený vedením hnutí a komunít v Čechách.

Rímske putovanie nie je len stretnutím s osobnosťami a cirkevnými a historickými pamiatkami. Je to najmä putovanie do svojho srdca, zastavenie sa a osobné stretnutie s Ježišom. K prehĺbeniu tohto osobného rozmeru Napomôže aj duchovná obnova pre účastníkov púte, ktorú bude viesť arcibiskup Cyril Vasiľ SJ, sekretár Kongregácie pre východné cirkvi.

Bohatý program, ktorého vyvrcholenie je naplánované na piatok pri slávnostnej bohoslužbe pri hrobe sv. Cyrila v Bazilike sv. Klimenta, je popretkávaný spoločnými modlitbami a zážitkom hlbokého spoločenstva navzájom. V sobotu bude pútnikov sprevádzať vatikánskymi záhradami Marianna Pilátová, radkyňa Veľvyslanectva SR. Putovanie ukončia v spoločenstve v nedeľu so slovenskou komunitou v Ríme v chráme sv. Girolama.

Pre hnutia a združenia bude táto púť príležitosťou bližšie sa spoznať, vytvoriť si osobnejšie putá a kontakty, prehĺbiť vzájomné porozumenie a spoluprácu. Zároveň budú môcť spoločne uvažovať, ako lepšie pracovať pre Cirkev, ako aj príležitosť pozrieť sa z nadhľadu na svoju prácu, vnímať ju vo svetovom kontexte a povzbudiť sa.

Prevzaté z TK KBS / Katarína Hulmanová

You may also like

Kontakt

Gréckokatolícky eparchiálny úrad 

@2022 – Gréckokatolícka eparchia Bratislava