Home Zo života Cirkvi V Kyjeve bude chirotónia nového charkovského exarchu

V Kyjeve bude chirotónia nového charkovského exarchu

by Stano Gabor
0 comment

tuchapets4_0521. mája, v deň spomienky na sv. Jána Teológa (podľa juliánskeho kalendára), sa bude konať v Patriarchálnom sobore Kristovho vzkriesenia v Kyjeve biskupská chirotónia jeromonacha Vasiľa Tučapca OSBM. Hlavným svätiteľom bude arcibiskup Svjatoslav Ševčuk, kyjevo-haličský vrchný arcibiskup; spolusvätiteľmi budú biskupi: vladyka Vasiľ Medvit OSBM (emeritný pomocný biskup donecko-charkovského exarchátu) a vladyka Stepan Meňuk CSsR (exarcha donecký).

V predvečer chirotónie, 20. mája sa v Chráme sv. Bazila Veľkého sa bude počas večierne konať obrad menovania za archijereja. Intronizácia nového exarchu bude v nedeľu, 1. júna t.r. v meste Charkov v kaplnke sv. Mikuláša Divotvorcu.

Synoda biskupov Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi (UGKC) so súhlasom Svätého Otca Františka nedávno zriadila nový charkovský exarchát, a to rozdelením doterajšieho donecko-charkovského exarchátu. Ako oznámil Vatikán, v stredu 2. apríla, Svätý Otec František s prihliadnutím na toto rozhodnutie Synody biskupov UGKC zároveň dal svoj súhlas s kánonickou voľbou tejto Synody, ktorá za nového biskupa vyvolila rehoľného kňaza Vasiľa Tučapca, doterajšieho ihumena Monastiera sv. Vasiľa Veľkého v Kyjeve a provinciálneho vikára. Novému biskupovi pápež udelil titulárne sídlo Centuriones.

Charkovský arcibiskupský exarchát bol vytvorený vyčlenením z doterajšieho donecko-charkovského exarchátu UGKC. Zahŕňa teritórium rozprestierajúce sa vo východnej oblasti Ukrajiny, na hraniciach s Ruskom, t.j. charkovská, sumská a poltavská oblasť a jeho sídlom je mesto Charkov. Do Doneckého exarchátu teraz patria juhovýchodné oblasti Ukrajiny: donecká, záporožská, dnepropetrovská a luganská oblasť. Doneckým exarchom je vladyka Stepan Meňuk (CSsR.)

o. Vasiľ Tučapec OSBM

Rehoľný kňaz o. Vasiľ Tučapec OSBM sa narodil 29. septembra 1967 v meste Javoriv v ľvovskej oblasti. Do rádu baziliánov vstúpil 10. novembra 1986.

29. decembra 1996 zložil doživotné sľuby v ráde baziliánov v ukrajinskej provincii Najsvätejšieho spasiteľa.

Teológiu študoval na Ivano-Frankovskej bohosloveckej akadémii a na Pápežskej teologickej fakulte vo Varšave, kde v r. 1998 dosiahol licenciát z patrológie.

Kňazské svätenie prijal 12. júla 1997 v Ivano-Frankivsku z rúk vladyku Soforna Dmyterka.

V rokoch 1998 až 2005 pôsobil vo viacerých baziliánskych monastieroch: Zoločiv, Krechov, Žovkva. Od roku 2000 prednášal asketiku na baziliánskom inštitúte v meste Zoločiv, a od 2006 vyučoval tento predmet aj v inštitúte Ukrajinskej autokefálnej pravoslávnej cirkvi v meste Charkov.

Od r. 2005 bol predstaveným Monatiera sv. Bazila Veľkého v Kyjeve.

Od r. 2009 bol vikárom kyjevskej archieparchie pre záležitosti rehoľníkov.

Od r. 20012 bol prvým radcom (protokonzultorom) provincie Najsvätejšieho spasiteľa Baziliánskeho rádu sv. Jozafáta na Ukrajine.

 

Podľa news.ugcc.org.ua, vatican.va, osbm.in.ua
spracoval Stanislav Gábor

You may also like

Kontakt

Gréckokatolícky eparchiálny úrad 

@2022 – Gréckokatolícka eparchia Bratislava