Home Zo života Cirkvi Pápež prijal ukrajinských biskupov pri príležitosti 70. výročia Ľvovského pseudo-soboru

Pápež prijal ukrajinských biskupov pri príležitosti 70. výročia Ľvovského pseudo-soboru

by Stano Gabor
0 comment

p_synod_papaVatikán/Ukrajina 5. marca – Svätý Otec František v sobotu prijal na osobitnej audiencii členov Stálej synody Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi. „Prišli sme, aby sme znovupotvrdili naše spoločenstvo so Svätým Otcom a požiadali ho o jeho pomoc pre trpiaci ľud Ukrajiny počas Jubilejného roka milosrdenstva“, uviedol kyjevsko-haličský vyšší arcibiskup Sviatoslav Ševčuk.

Šesťčlenná delegácia pod vedením vladyku Ševčuka prišla do Ríma pri príležitosti 70. výročia likvidačnej pseudosynody, tzv. „Ľvovského soboru“, ktorým sa stalinistický režim pokúsil odtrhnúť Ukrajinskú gréckokatolícku cirkev od Ríma a násilne ju potlačiť. Po zmanipulovanom sobore konanom 8. – 10. marca 1946 v Ľvove nasledovalo uväznenie všetkých biskupov i desaťtisícov veriacich, ako aj odňatie majetku cirkvi. „Avšak Cirkev zázračne nanovo ožila a je životaschopným, dynamickým organizmom, aktívnym na Ukrajine a na piatich kontinentoch, s mladými kňazmi a horlivými laikmi inšpirovanými ich mučeníkmi 20. storočia,“ uvádza sa v komuniké Stálej synody.

„Ukrajinská gréckokatolícka cirkev sa neúnavne modlí za pokoj a podporuje ho, a dnes sa jej vedenie obrátilo so žiadosťou na Svätého Otca a na svet o pomoc zastaviť vojnu a ukončiť humanitárnu krízu spôsobenú ruskou inváziou na Ukrajinu,“ píše sa v komuniké. Uvádzajú sa ničivé dôsledky „pokračujúcej nevyhlásenej hybridnej vojny“, ktorá priamo zasiahla päť miliónov ľudí a ochudobnila celú 45-miliónovú populáciu. Najvyšší predstavitelia ukrajinských gréckokatolíkov v tejto súvislosti komunikovali pápežovi túžbu trpiaceho ľudu po jeho objatí a on „dal jasne najavo, že bude konať.“

Pri príležitosti 70. výročiu Ľvovského pseudosoboru pápež František adresoval Svjatoslavovi Ševčukovi, vyššiemu arcibiskupovi kyjevsko-haličskému posolstvo, ktoré bolo odovzdané prostredníctvom J.E. Mons. Paula Richarda Gallaghera, vatikánskeho sekretára pre vzťahmi so štátmi deň pred audienciou (5. marca).

Posolstvo sa začína biblickým citátom: „Bože, aké vzácne je tvoje milosrdenstvo! Ľudia sa utiekajú do tône tvojich krídel. (Ž 36,8) a poukazuje na to, že ako veriaci kresťania sa utiekame pod ochranu „krídel“ Pána, pretože sme nositeľmi božej milosti, ale sme zároveň hlinenými nádobami (porov. 2 Kor 2, 4).

Vo svojom posolstve pápež vyzdvihol hrdinstvo ukrajinských gréckokatolíkov v časoch veľkej skúšky v roku 1946 a zároveň povzbudil členov tejto východnej cirkvi do budúcnosti. Ľvovská pseudosynoda pred 70 rokmi priniesla desaťročia utrpenia pre duchovných pastierov a veriacich. „Spomínajúc na tieto udalosti, s hlbokou vďačnosťou skláňame hlavu pred tými, ktorí za cenu skúšky a dokonca aj mučeníctva, počas celého tohto obdobia vydali svedectvo viery a prežívali ju s oddanosťou k svojej Cirkvi a v neporušiteľnej jednote s Petrovým nástupcom.“ – uviedol Svätý Otec. Ďalej pripomenul, že s tou istou vierou každú našu nádej vkladáme v Ježiša Krista a nie v ľudskú spravodlivosť.

V závere sa pápež František vyjadril tiež k situácii na Ukrajine v súčasnosti a znovu potvrdil svoju solidaritu s duchovnými pastiermi a veriacimi, ktorí sa teraz nachádzajú v ťažkom čase poznačenom vojnovými útrapami, na zmiernenie utrpenia obyvateľov a k hľadaniu cesty k mieru pre drahú ukrajinskú zem.“

Zdroj: Rádio Vatikán / Rádio Lumen
Foto: RV / OR/ Mediaresurs UGKC

You may also like

Kontakt

Gréckokatolícky eparchiálny úrad 

@2022 – Gréckokatolícka eparchia Bratislava