Home Zo života eparchie Gréckokatolícka mládež vyrazila do Madridu

Gréckokatolícka mládež vyrazila do Madridu

by admin
0 comment

altMladí gréckokatolíci vyrazili v nedeľu 14. augusta večer o pol šiestej z Bratislavy na púť do Madridu, na 26. Svetové dni mládeže. Medzi 53 gréckokatolíkmi sú mladí z celého Slovenska – napr. zo Sniny, Stropkova, Bardejova, Humenného, Prešova, Košíc, Martina, Trenčína a ďalších gréckokatolíckych farností. Spolu s mladými putujú aj štyria gréckokatolícki kňazi, dve rehoľné sestry a bratislavský eparcha, vladyka Peter (Rusnák).

Púť zorganizovala Bratislavská eparchia z iniciatívy vladyku Petra, ktorý po viacnásobných skúsenostiach z takýchto stretnutí prejavil osobný záujem vytvoriť skupinu gréckokatolíkov, ktorá by sa tohto roku zúčastnila na stretnutí so Svätým Otcom v Madride, aby mohli zakúsiť vzrast vo viere a láske prostredníctvom cirkevného spoločenstva, modlitby a Božieho Slova.

altBratislavský eparcha v tejto súvislosti povedal: „Dúfam, že svet, ale i Španielsko, ktoré sa dnes nachádzajú v hlbokej morálnej kríze, nezatvoria oči a nezatvrdia srdce pred svedectvom viery týchto státisícov mladých ľudí z celého sveta… Pre mňa samého je novinkou, že to budú moje prvé Svetové dni v službe biskupa. Roky nezastavíš, ale chcel som byť v kontakte s mladými v autobuse v ozajstnom putovaní… byť im na blízku, ako priateľ, ako Cirkev, ktorá sprevádza človeka.Podľa slov otca biskupa,  Cirkev v Európe potrebuje nanovo evanjelizovať, aj seba aj iných, potrebuje  počuť z úst „Petra“ Kergymu, slovo o vzkriesení Kristovom, o potrebe nášho obrátenia a o dare krstu.

Prvou zastávkou púte by malo byť francúzske prímorské letovisko Nice, kde v kostole Eglise Saint Pierre D´Aréne budú sláviť sv. liturgiu zo sviatku Zosnutia Presvätej Bohorodičky, ktorý pripadá na tento deň.

altZo Slovenska sa na 26. SDM  v Madride zúčastní vyše 2500 mladých. V rámci programu pre slovenskyćh púnikov bude mať vladyka Peter aj dve katechézy, a to vo štvrtok na tému Kríž a v piatok na tému Svedectvo. Okrem bratislavského eparchu sa na stretnutí so Svätým Otcom zúčastní aj žilinský diecézny biskup, Mons. Tomáš Galis, predseda Rady pre mládež a univerzity KBS.

You may also like

Leave a Comment

Kontakt

Gréckokatolícky eparchiálny úrad 

@2022 – Gréckokatolícka eparchia Bratislava